Sunday, August 2, 2009

Argipäeva alkeemia. Sissejuhatus



Hermes Trismegistos

Ouroboros


Üks alkeemia iidsemaid sümboleid on Ouroboros, lohe või madu, kes lebab rõngas, saba suus. Ouroboroses on potentsiaalselt kõik olemas, kuid seni pole miskit veel teostunud - lohe magab. Ning tõepoolest on meis endis olemas kõik see, mida vajame oma alkeemiliseks teekonnaks. Ent esmalt tuleb see lohe äratada. Seejärel peame ärganud lohega võitlema ning vabastama tema kolm erinevat energiat. Alkeemia on oskus ühitada need energiad uuel viisil , et nad toimiksid suurima võimsusega. Kuid nagu ütleb lohe : "Minu alguses on mu lõpp". Nõnda ei kaota Ouroborose sümbol kunagi oma tähendust, sest teatud mõttes ei jõua teekond kunagi lõpule - igale lõpule järgneb uus algus. Isegi kui me viimaks jõuame tagasi paika, kust oma teekonda alustasime, pole mitte miski enam sama, vaid kõik on muutunud.


Alkeemia juhtiv vaim on Hermes Trismegistos. Seetõttu tuntakse alkeemiat sageli ka "hermeetilise töö" nime all. Hermeetilise teine tähendus "eraldatud" tuleneb alkeemiaharrastusest enesest ning on seotud suletud anumaga, milles leiab aset suur osa muundamisi. Veelgi sümboolisemal tasandil tähendab see, et alkeemia töö on iseendas täielik, ning et see tuleb kaitsta sissetungi eest. Hermes Trismegistose legendaarne kuju on tuntud nii meisterlik võlur, hingede teejuht ning ühtlasi kui petis. Ehkki ta on seoses Kreeka jumal Hermese, jumalate käskjalaga, on ta samas ilmutuse, tarkuse ja transformatsioonikunstide personifikatsioon. Ta öeldakse olevat asjasse pühendatud esimesed alkeemikud. "Hermes Trismegistose smaragdtahvli" olevat kirjutanud pühak ise ning sellest on saanud alkeemikute võtmetekst. Selles sisaldub kuulus ütlesu: "Nagu ülal, nii ka allpool"...



Hermes Trismegistos on üks "Argipäeva alkeemia" peamisi inspiratsiooniallikaid. Tema võtmesümbol on heeroldikepp, mille ümber on keerdunud kaks tiivulist madu. Need tähendavad Ouroborose virgunud energiaid. Kepp kujutab otsest ja kindlat töösuunda - meie keskset muundamistaotlust. Kuid sellest üksi ei piisa. Sellise lõpptulemuse saavutamiseks on vaja meetodeid ja vahendeid. Need kaks madu avaldavad, mil moel meil tuleb olla leidlik ja isegi kaval, liikudest kord seda, kord teist teed mööda, jõudmaks lõppeesmärgini. Niisiis seisab heeroldikepp loovate jõudude taltutamise ja rakendamise eest, nende kolme energia liitmise eest uueks ja kõrgemaks harmooniaks.



No comments:

Post a Comment

Järgike neid kolme lihtsat reeglit:
1. Ei mingit fleimimist
2. Mitte mingit üle pingutatud skeptitsismi
3. Ei mingit spämmimist

PS: Kõik kommentaarid vaadatakse üle.