Sunday, August 2, 2009

Argipäeva alkeemia. Peatükk 3/12



Pesemine ja keetmine: kannatlik alkeemik

Sellel embleemil näeme lihtsat stseeni kuueteistkümnenda sajandi kodus. Lapseootel naine keedab avaras köögis. Läheduses küürutab kass, võib -olla valmistub hiirt püüdma, ning tagapool on nõud ja lusikad korralikult virnadesse asetatud. Avatud aknast heidame pilgu vaatele, kus tee viib eemale läbi lageda maakoha. Ent kuigi see on rahulik igapäevane vaatepilt, pange tähele, kui jõuliselt on olemas elemendid. Vesi, tuli ja õhk on keetmise protsessis osalised märksa enam kui meie moodsates kodudes. Kõigepealt, naine keedab suurel lahtisel tulel. Keeva vee pott on riputatud otse leegi kohale. Lõõtsad asetsevad koldel, et õhutada tantsisklevaid leeke. Kolde kõrval on käepärast puuhalud tule toitmiseks, kuna koldes on veidi sütt püsivama kuumutamise jaoks. Värske õhk tundib sisse läbi klaasimata akna, ning tõmbetuul tekitab tohutu keerleva suitsu- ja aurupilve, mis peab kuidagiviisi leidma tee korstnasse. Ka vesi on põrandal veeanumas, kus ujuvad kaks kala, oodates arvatavasti elusalt keetmist.

See naine on alkeemik. Ta käitleb toorest ning muundab selle keedetuks. Isegi tema rasedus on alkeemiline muundumise vorm, rasedus, mida toidavacd tema üsa soojad veed, luues vähehaaval uue elu. Naine juhib kõike seda leebel ja kaalutlevalt. Iga alkeemiline etapp sisaldab ednas väljakutset: tema oma seisneb loodsujõudude oskuslikus ja kannatlikus ohjamises. Pange tähele pingsa keskendatuse ilmet naise näol - ta on rahulik, ent ei unele. Ta on erk ning oma tegevusele täielikult keskendunud. Ta on igal hetkel valmis tuld vähendama või suurendama.

"Pliivalgus", millele viidatakse selles epigrammis, on alkeemiline termin tina kohta. See näitab, et oleme edasi lliikunud varasema tööjärgu juurest igava grafiidiga, mida alkeemias vahelt kasutati algainena. Grafiit on Saturni sümbol, raskuse ja melanhoolia vaim.

See näiliselt üksluine pilt on täis sümboolikat. Vaadake puuhalgude asetust kolme- ja kahekaupa. Kolm kujutab arvatavasti alkeemia kolme elementi - sool, väävel ja elavhõbe, mida tuntakse ühtlasi kolme muundumisjõuna, ning ühtlasi töö keha, hinge ja vaimu. Kaks võivad esindada tuld ja vett, vastandeid, mis peavad ühinema, või on need plii ja grafiit, millest oli juba juttu. Põrandal küürutav kass - kas ei või see olla Hermes, alkeemilise menetulusega geeniuse vallatu, kärsitu vaim? Ja miks on valamu all, luugistamata akna kõrval kummulikeeratud ämber? Ehk tähendab see, et tee on vaba ning protsess on alanud. kõik on hoolikalt kohale seatud ja igal üksiasjal on tähendus. Koguni nelja poti asetus koldel kujutab arvatavasti nelja elementi. ...

Alkeemilised kujundid on jõulised ning neil on arhetüüpne väärtus. Terve hulk alkeemilisi kujundeid ilmub unenägudes, mõnikord ka siis, kui inimene, kellega on tegemist, pole kunagi lugenud sõnagi alkeemia kohta, nagu märkis psühholoog Jung.

Tat ( otsija) - Ütle mulle siis, isa, miks ei jaganud Jumal mõistust kõigile inimestele?
Hermes - See oli tema tahtmine, mu poeg, et mõsitus tuleb asetada keskele justkui autasu, mille inimhinged võivad võita
Tat - Ja kuhu ta selle asetas?
Hermes - Ta täidab suure anuma mõistusega ja saatis selle alla maa peale ning ta määras sõnumitooja ja käskis tal esitada üleskutse inimeste südametele : "Kuulge, kõigi inimeste südamed, kastke end sellesse anumasse, kui võite, tunnetades, milliseks eesmärgiks te olete loodud ja uskudes, et suudate tõusta Temani, kes saatis selle anuma alla." Nüüd said need, kes üleskutset kuulda võtsid ja kastsid end mõistuse anumasse, need iniemsed said osa gnoosisest, nad said mõistuse, muutudes seeläbi terviklikeks inimesteks.
( Hermeetika IV raamat". toim Sir Walter Scott)


Niisiis võib meri olla "mõistuse vann", millesse meil on võimalik end kasta ning seeläbi saada oma sünniõigus ja viia täide oma saatus. ....

Toiduvalmistamise kaudu on väga kerge mõista, kuidas alkeemia toimib. See on üks parimaid transformatsioone igapäevaelus, samas selline, mida me ise võime teostada. Pidage meeles, et mitte mingi alkeemia pole täielik teadliku osavõtuta. Kui me räägime muundumisest keetmise läbi, on silmnähtavad tulemused vaid füüsilisel tasandi - valmistada söömiseks midagi head. Ent selleks, et alkeemia meile mõjuks, tuleb meil sellesse protsessi lülituda. Meil tuleb sellele oma tähelepanu pühendada, ka sel juhul kui toiming on korduv. Sel viisil võib transformatsioon toimuda igal tasandil, mitte üksnes kastrulis....

Transformatsioon on oleku muutumine, selle kaudu on kogu isik või aine teisenenud.

Harjutus 1
Koostisosade transformeerimine toiduks
Valige valmistamiseks välja miski, mille tulemuseks on tõesti lähteainete transformatsioon, nagu näiteks õunakook, limonaad, maasikamoos, besee või majonees. Kui tarvis kasutage retsepti. Toitu valmistades suunake kogu oma tähelepanu sellele toimingule. Kasutage kõiki meeli: vaadake, kuulake, maitske, nuusutage ja puudutage. pange tegevuse juures tähele oma tehnikat ning erinevaid protseduure, mida teil tuleb ette võtta. Kui töötate kuumusega, pöörake erilist tähelepanu viisile, kuidas te seda kontrolli all hoiate ning kuidas see mõjutab koostisosi. Kui olete toiduvalmistamise lõpetanud, tehke kogu protsess mõttes uuesti läbi. Kas teil on tunne, et see oli pidev või lahustatud väikesteks lõikudeks? Kas märkasite mingeid erilisi nihkeid kui koostisosade loomus muutus?

Muutusehekted
Transformatsioon ei piirdu köögiga. Vaadake enda ümber ning peagi hakkate märkama teisi võimalusi...
Muundumishetkes sisaldub alati energia. Need hetked on justkui pisikesed sünnid ja surmad ning inimesi kütkestab väga see piiripealsus. Iga müügileti pidaja võib teile öelda, et sageli tekib huvitav sumin, kui väljapanek hakkab kuju võtma, ning ka siis - ehkki pahandavalt - kui seda hakatakse parajasti maha võtma.
Inimestel on transformatsioonist vaistlik arusaam ning samuti loomuomane võime sellest rõõmu tunda.... Mitte kõik, mis on näiliselt nõidus, pole seda päriselt. Ehk peaksime olema valvas näilise muundumislubaduse suhtes, mis võib meid kütkestada, ent on tegelikkuses petlik. Reklaamindus mängib meie ihal transformeerida teiste silmis oma elu, välimust ning imagot. Ka see toimib kujundite kaudu, nii et ehkki reklaam ei tohi seaduse ärgi valetada, võib ta luua muinasjutu, fantaasia ning õhustiku, mis ahvatleb meid uskuma selles sisalduvasse muutuselubadusse - kui me vaid ostame selle auto, parfüümi või kohvi.
Igatseme muuta oma elu, kuid teame, et peaksime suhtuma reklaamidesse ettevaatusega ning see kehtib ka arengut puudutava õpetussüsteemi puhul. Olge valvas kõige suhtes, mis püüab rõhuda ahnusele, võimujanule või edevusele. Head vaimsed õpetajad ei luba oma õpetuse järgimise eest kunagi valgustatust ega materiaalset kasu. Hüvitisi ega tulemusi ei saa kindlustada, ehkki need õpetajad võivad avada me silmad võimaluste suhtes, mis tekivad seda teed järgides. Ka ei esita nad neid nõudmisi endale.

Harjutus 2
Transformatsiooni vaatlemine
Otsige enda ümber transformatsiooni näiteid. Vaadake, mis toimub looduses, teie kodus ja töökohas, vaadelge iseenda toiminguid. Püsige väliste näidete juures ning ärge valige isikliku sisemise muutumise protsesse. Pange vaatlustulemused kirja. Millest transformatsioon algab ja millega lõpeb? Kas esialgset ja hilisemat identiteeti iseloomustab erinev sõna, nagu röövik/liblikas või ehitusplats/hoone?

Harjutus 3
Sisemised muutused
Püüdke tuvastada mõned tähtsad transformatsioonihetked oma elus. need ei tarvitse olla niivõrd elu dramaatilised sündmused kuivõrd ajahetked, mil te teadsite, et miski on pöördumatulst muutunud. Mis oli muutunud? Otsige välja mõned vanad fotod endast ja püüdke, kui suudate, luua järjepidevus titepõlvest praeguse hetkeni. Kus te näete eri faase algamas ja lõppemas? Mida need tähendavad? Mil määral on need seotud füüsiliste muutustega ( nagu puberteet või menopaus) ja mi määral elusündmustega ?

Harjustus 4
Loov transformatsioon
Nüüd püsitage endale ülesanne, mis põhjustab transformatsiooni. See peaks olema midagi praktilist, mida teil oleks võimalik saavutatud teatud aja jooksul, mis ei tohiks olla pikem kui mõni päev ( Kui see toimib, võite hiljem alati seada endale eesmärgiks tõeliselt suurejoonelise projekti, nagu näiteks püstitada oma tagaaeda mini - Stonehenge). Transformatsiooni kriteeriumid ei tarvitse olla liiga ranged - selleks võib näiteks olla toa ümberkujundamine. Seejuures on oluline, et ettevõtmise tulemuseks oleks nähtav transformatsioon, mida teie ise saate hinnata. See võib olla seotud ehituse, monteerimise, remondi, sepistamise, reorganiseermise, väljapaneku või millega tahes, mis teile meeldib .Ceel kord, jäglige seda protsessi. Püüdke märgata, millal ilmnevad muutusehekted.

Harjutus 5
Millegi loomine eimilleski
See harjutus seisneb kõrvaleheidetud esemete kasutamises loovalt ning osutab, kui palju on algaines potentsiaali
Otsige oma kõrvaleheidetud kolu seast. Vaadake läbi igasugune praht, mida olete valmis äraviskama, materalijäägid pudi-padikarbid, mis on jäänud garaaži või tööriistakuuri. Võtke kolm või neli eset ning tehke neist midagi. See võib olla dekoratiivne, kasulik või lihtsalt veider. Otsustage ise.
Kui soovite, võite selle muuta veel üheks toiduvalmistamise harjutuseks. Vaadake oma köögikappi: valige välja kolm või neli toiduainet, mida te peaaegu kunagi ei kasuta - kuid tehke kindlask, et neid kõlbab veel süüa! Mõelge neist igaühe peale - mis see on, mida sellega teha, ning selle olulistele maitse- ja muudele omadustele. Seejärel leiutage nendega retsepte. Isegi kui see pole just eriti söödav, on see loominguline. Kuid võite end üllatada millegagi tõelissssetl gastronoomisega.

Harjutus 6
Elu muutmine

Seda harjutust tehke lõbu pärast ning kujutlusvõime avardamiseks. Kui saaksite end muuta teist liiki olendiks, kes te siis oleksite ? Märkide üles oma uus ülendatud seisund, välimus ning see, mida oskate teha.

No comments:

Post a Comment

Järgike neid kolme lihtsat reeglit:
1. Ei mingit fleimimist
2. Mitte mingit üle pingutatud skeptitsismi
3. Ei mingit spämmimist

PS: Kõik kommentaarid vaadatakse üle.