Sunday, August 2, 2009

Argipäeva alkeemia. Peatükk 1/12



Muna lõhestamine

See silmapilk on käes. Hoiate käes mõõka, valmis lõhestama muna enda ees. See on täiuslik muna ning selle teo sooritamiseks on täiuslik hetk. Nüüd on teil võimalus lüüa

Ent sellele hetkele andumine on hirmutav. Märksa kergem on viivelda minevikus või tulevikuunistuses. Nind pealegi on muna tõesti kaunis. Kui mõõk ei löö puhtalt, võite koore purustada ja vigastada selles olevat väärtuslikku eluidu. Kas poleks parem see sinnapaika jätta?

Valik on mõistagi teie teha. Mõõk kannab teie kavatsusi ning teil tuleb otsustada, kas te kasutate seda, et murda lahti alkeemiline muna ja alustada muundamisprotsessi. Muna võib näida täiuslik, kuid seni on see veel välja kujunemata.
Muna avamise hetkest alates peate alustama selles sisalduva toormaterjali arendamise tööd läbi kõigi muutumisstaadiumite, kuni sellest saab alkeemiline kuld. Kui muna potentsiaali ei ole vabastatud, siis see kahtlemata hävib, nii et otsutamist ei saa lõputult edasi lükata. Teisalt aga on kuld, mille poole te püüdlet ,riknematu. See on vaimuvalgus, elu eliksiir sümbol, elu sealpool elu, Päike päikese taga. See on inimhinge jaoks turvapaik ning sissepääs jumalikku maailma.

Näeme sellelt embleemilit, et läheneva muutuse silmapilk on hirmutav. Muna avamise akt paiskab alkeemiku tundmatusse maailma. Sellest hetkest alates on ta muutunud. Tal tuleb oma endine elu seljataha jätta. Tema näost võime lugeda kartust ning kogeni kabuhirmu vilksatust. Kuid ta teab, et ehkki ta väriseb kuristiku veerel, tulab tal edasi minna. See muutus võib tulla vaid korra elu vältel.

Teekonna kavandamine

Alkeemia seisneb muutuses. Igaüks meist muutub - elu ise teeb seda meiega. Vanus, keskkond ja kogemused mõjutavad meid, muutes me välimust ja maailmavaadet. Loodetavasti lõpetame me kõik oma elu veidi targemana kui alustasime. ...

Alkeemikud on alati öelnud, et Suure Töö ning alkeemilise protsessi alustamiseks leidub alati õige silmapilk. Sageli soovitasid nad valida aja astroloogia järgi, arvestades sobivate planeetide mõju ning kuutsükli õiget hetke. Kuid ehk veelgi kriitilisem sellele eelnev aeg - valiku tegemise hetk, mis on otsustatu muundamise töö ette võtta. Väga tihti võib selle vallandada mõni elu võtmesündmus.....

Samuti võib meie elus olla sündmusi, mis viivad meid selle muutumise hetkeni....

Kui see hetk on tabatud ning muna puruneb ja avaneb, toimub elus tõeline nihe. See on just nagu muutume reisijast juhiks. Teie valikuvõimalused avaduvad - kuhu minna, millise kiirusega liikuda ning mida tee ääres vaadata. Loomlikult on selle jurres erinevaid ohte ja vastutust nõudvaid puhke, kui asute juhtima kiiret ja potentsiaalset surmavat sõidukit. Kujund on kohane, sest alkeemiat ennast on sageli iseloomustatud kui loomuliku protsessi kiirendajat. Alkeemia kiirendab looduse tööd...

I Harjutus
Juhtlõnga järgimine

Milliseid oma pöördepunkte suudate tuvastada? taastage mõni oluline sündmus, meenutades tegevuste välist järgnevust nii hästi kui suudate. Võite sellesse emotsionaalselt suhtuda, kuida peaksite oma emotsioone teadvustama, sest on oluline, et need ei vajutaks lugu ennast. ...Püüdke mitte arvsutada põhjusi ja ajendeid, üksnes järgige, mis teile meelde tuleb.
...
Kirjutage üles, mis tea olete avastanud. Korrakse seda harjutust veel paaril päeval. meenutades sedasama sündmust ning jälgige, kas mõni teie arusaam muutub.

Vastupanu ületamine

Vaadake uuesti pilti mehest mõõga ja munaga. siin sisaldub vihjeid sellele, mida alkeemia protsess endaga kaasa toob. Tuli juba lõõmab - oluline element, milles mees "keedab alkeemilist kulda".
Muna taga näeme tunneli sissepääsu. Seda on juba pikka aega kasutatud sümboliseerimaks
üleminekut sellest maailmast teise. Paljud kirjeldused surmalähedastest kogemustest märgivad tunneli nägemist või mööda seda liikumist. Tunnel pole oluline mitte üksnes elu ja surma vahelise piirina, vaid ka sissepääsuna teadvuse teistele tasanditele. See on otsustava tähendusega punkt, kus tuntu kohtub tundmatuga, nin see on harilikult valvatud, et kaitsta meid astumast maailma , millega me kergesti toime ei tule. Enamiku ajast vajame oma loomulikke isiklikke piiranguid selleks, et indiviidina toimida. Ometi võime me ajuti vapipostist mööda lipsata. Inimene, kes söendab ette võtta alkeemilise teekonna, peab olema valmis seda läve ületama. Sellel embleemil on tee juba lahti.

See kõik lisandub loomupärasele hirmule muna avanemise ees. Kas te tahate, et teie turvalise maailma piirid purustatakse? Vastupanu on täiesti ootuspärane ja loomulik nähtus ning me kohtame seda kõigi oma elu uute alguste ning suurte ja väikeste muutusehetkede puhul. Kui hoiate midagi ideede tasandil, võib see püsida täiuslik. Kui otsutate selle teostada tegelikkuses, ei vasta see iial päriselt te ootustele. Niisiis võib olla märksa meeldivam hellitada ideed kui kanda see üle tegevusse.

Tegelikult kutsub iga alustatud ettevõtmine esile teatud vastupannu, mida tasub õppida tundma kui vana tuttavat vastast, peaaegu kui sõpra. ...
Vastupanul on oma väärtus, ning loomisprotsessis on see tõeline jõud. Positiivset, loovat energiat, mis tahab sind tegevusse paisata, tuleb tasakaalustada teist laadi jõuga, mis seda piiraks ja suunaks. Vastuseis aitab testida, kas ideel on väärtus, ning muudab mõõdukamaks napakad mõtted, mis tekivad esialgu vaimustuse tuhinas. Pärast seda, kui loobus on kohtunud selle ohjeldava , vastupanu avaldava jõuga, leitakse sageli nende kahe vahel tasakaal. Kui kokkulepe on saavutatud, siis töötavad need jõud kood idee elluviimise nimel... Ei saa edasiliikuda kummatagi neist jõududest ja kindlasti mitte ilma väga erilise kolmanda jõuta, mis loob tasakaalu kahe teise vahel.

Niisiis vaadelge igasugust vastupanu, mida kogete, osana protsessist. Kuulake selle porin ja hoiatused viisakalt ära, kuid ärge laske end heidutada. Lubage vastupanul oma soove mõõdukamaks muuta, kuid mitte neid lämmatada. Siis olete valmis astuma esimest sammu. Käes võib olla hetk teha oma elust tõeliselt suur muudatus. Või on õige silmapilk alustada mingi ettevõtmisega, milleks te pole varem leidnud kas aega või tahtejõudu.

Mingis mõttes kaasneb muutumise teega uus algus. Kuid see ei tähenda kõige kõrvaleheitmist. See, mida te vajate alustamiseks, on juba olemas, ning teil tuleb üksnes kasutada koostisosi teisit, teadlikult ja oskuslikult. Üks alkeemia saladusi on see, et töö alustamiseks võite kasutada kõige algelisemat materjali. Alkeemikud nimetasid seda lähteaineks ning iseloomustasid kui ärapõlatut ning kahe silma vahele jäetut. Ta ei tarvitse otsida maagilisi koostisosi eksootilistest paikadest, sest alkeemikute järgi võib vajaliku materjali leida enda prügikastist.

...Kui kasutame iseennast alkeemilise anumana ning oma elu kui laboratooriumi, siis tuleb meil lähteainet otsida omaenda kogemuse seast. ...Alkeemia ütleb : alusta sellest, mis sul olemas on, ning tee seda oskuslikult, teadlikult ja kujutlusvõimega. Just see kutsub esile tõelise muundumise. Ouraboros, madu või lohe, kes magab, saba hambus, on selle ebateadliku potentsiaali sümbol. Meil tuleb ta üles äratada.

Üks on Kõik ja seega Kõik ja selles sees kõik, ning
kui see ei sisalda Kõike, siis on ta eimiski
( "Kleopatra kulla valmistamine" 100 a. eKr.)



Alkeemiline protsess teeb läbi mitmeid põhilisi staadiumid, milles sisaldub võitlus ning mingil määral surma ja puhastumist, enne kui uus elu on tõeliselt alanud. ...

Kui te protsessi käivitata, peate teie, alkeemik, isiklikult vastutama oma tegude eest. ... Te ei saa täpselt ennustada oma muutumise teekonna tulemust. ... Inimese tahe mängib suurt rolli ning universumil endal on nende sümbolistlike mudelite jõudtamiseks märkimisväärselt mitmekesiseid viise. Kahtlemata kaasneb teekonnaga, mis te ete võtate, üllatuslikke momente.

Mööda seda rada rändamine toob kaasa turvatunde. Ent see ei tähenda, nagu oleks teil selle teekonna üle täielik kontroll või et teil ei läheks korda sündmused, mis saavad osaks tavalistele inimestele. Te eneseusaldus võib mitu korda puruneda ning see tuleb taas üles ehitada. Ometi muutub te usk oma tegevusse üha tugevamaks.

Harjutus 2
Tahtejõu leidmine
Isegi harjumuslikeks ja väheolulisteks tegudeks peab tõuke andma tahe, ent tavaliselt ei ole tahe see, milleks me seda peame. Püüdke ise kogeda.

1) Jälgige, mis käivitab teis hommikul ärkamisprotsessi
2) Valige väla mõni teine tegevus, mida sooritate iga päev, näiteks peremine, pange tähele momente, mil te tegelikult selle kallale asute. Kas kraane avades? Või algas see minut varem, tõusite oma istekohatl ning läksite valamu juurde? Oli see füüsiline või mõtteline toiming?

Harjutus 3
Projekti alustamine

See harjutus võimaldab teil töötada kitsal alal, kuid sarnasel viisil tervikliku alkeemilise protsessiga. Tähtis pole mitte see ,mida te teete, vaid kuidas te seda teete. Valige välja mõni lühiajaline, mitte eriti ambitsioonikas ettevõtmine, mida teile meeldiks teostada. See võib olla ühekordne sündmus, nagu näiteks piduliku õhutsöögi korraldamine või miski, millel on kestvad tulemused, näiteks mõne uue oskuse omandamine. See võib olla nii praktiline või nii laialdane nagu teile meeldib, kuid hoolitsege selle eest, et see oleks miski, mille suudate tegelikkuses teostada ja lõpule viia.

Esmalt sõnastage oma kavatsus ja kirjutage see üles .

Teiseks märkige üles, kui pikka aega vajate projekti lõpuleviimiseks, ning milliseid vahendeid on teil selleks tarvis.

Kolmandaks määrake kindlaks alustamise aeg. Valige sobiv aeg, "püha hetk", ja tehke oma päevaplaani natukene ruumi, olgu see võib 10 minutit. Seejärel sooritage esimene sobilik praktiline tegu projekti käivitamiseks.

Iga kord kui jälle tööle hakkate, alustage sellest, et leiate hetk aega meenutamaks oma eesmärki ning esimest sammu, mil sõnastasite oma eesmärgi.

Eesmärgi saavutamise puhul lubage endale selle väikest tähistamist. Kui olete lõpule jõudnud, märkige üles oma muljed ning mida olete saavutanud.



No comments:

Post a Comment

Järgike neid kolme lihtsat reeglit:
1. Ei mingit fleimimist
2. Mitte mingit üle pingutatud skeptitsismi
3. Ei mingit spämmimist

PS: Kõik kommentaarid vaadatakse üle.